Het is normaal als u na een beving een tijdlang wat meer op scherp staat. De meeste mensen zijn binnen een paar dagen weer in hun gewone doen. Bij anderen duurt het langer. Dit verschilt per persoon en per situatie. Soms heeft u dan hulp nodig van familie en vrienden of van professionele hulpverleners.
Wat kan ik zelf doen?
Om gezond met stress om te gaan, kunt u een aantal dingen zelf doen. Een vaste dagelijkse routine, met af en toe ruimte voor wat afleiding, kan u hierbij helpen. Net als voldoende rust en ontspanning. Bereid u samen met uw gezin voor op een eventuele noodsituatie, dat geeft rust. Spreek af hoe u onderling contact onderhoudt als niet iedereen thuis is. Zijn er in uw omgeving mensen die extra hulp nodig hebben tijdens een noodsituatie? Maak afspraken met hen. Zorg ervoor dat er een noodpakket in huis is (www.denkvooruit.nl/noodpakket).
Wanneer vraag ik hulp?
Herkent u zich in meerdere van onderstaande signalen? Vraag dan hulp of ondersteuning.
U gedraagt zich heel anders dan voor de aardbevingen
U bent niet in staat te werken
U bent niet in staat voor de kinderen te zorgen
U bent niet in staat het huishouden te doen
U bent erg gespannen en prikkelbaar
U slaapt slecht of heeft nachtmerries
U gebruikt drugs of drinkt te veel
U beleeft nergens meer plezier aan
Uw relaties met uw partner, vrienden en familie staan onder druk sinds de aardbevingen.
Bron: folder “Kop d’r veur | Gezond omgaan met spanningen bij aardbevingen” | GGD Groningen | juli 2016
In deze folder van de GGD Groningen treft u de contactgegevens aan van de instanties die u ondersteuning kunnen bieden. Als u onderstaande link aanklikt, komt u rechtstreeks op de juiste pagina op de website van de GGD.